ACTIVITATS

A continuació trobareu diferents activitats pensades per alumnes de 6è de primària. L’objectiu principal d’elles és que els alumnes coneguin la ciutat i les característiques més rellevants.

ACTIVITAT 1: CAMINEM PEL CASC ANTIC

L'objectiu d'aquesta activitat és que els alumnes tinguin contacte directe amb la ciutat, i ho portaran a terme fent una sortida per Vic on hauran de resoldre una sèrie de qüestions.

DURADA ACTIVITAT: 2 sessions a l’aula i sortida d’un matí.

OBJECTIUS DE L’ACTIVITAT:
-Conèixer diferents llocs de la ciutat.
-Ser capaços de llegir el mapa tot orientant-se per la ciutat.
-Saber resoldre les qüestions que se’ls plantegen.

MATERIAL:
-Mapa de Vic
-Full de preguntes
-Material per escriure, dibuixar i pintar.

DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT:

Primerament, es dividirà la classe amb grups de 4 – 5 persones. Després el mestre els donarà un mapa de la ciutat a cada grup. Aquesta serà la seva eina de treball durant la sortida per desenvolupar l’activitat. 

Tots junts marcaran diferents llocs de la ciutat, com la Plaça Major, la Catedral, la Plaça de l’estudiant i el Pont Romà. Seguidament el mestre els explicarà que faran una sortida per la ciutat, i hauran d’anar a aquests punts i resoldre unes qüestions. Per acabar de completar la informació observaran per quins carrers poden accedir-hi i quines opcions tenen per anar d’un lloc a un altre.

·         PLAÇA MAJOR:
-Marca el recorregut que has fet per arribar-hi.
-Quants arcs té la plaça?
-Com són els edificis (pots descriure’ls o fer-ne un dibuix)?
-Quin edifici important hi trobem?
-Per què s’utilitza la plaça?

·         LA CATEDRAL:
-Marca el recorregut que has fet per arribar-hi.
-De quin any és la catedral?
-A quin estil arquitectònic pertany?
-Com és el seu entorn?

·         TEMPLE ROMÀ:
-Marca el recorregut que has fet per arribar-hi.
-Mesura quin és el perímetre d’una de les columnes.
-De què creus que poden ser les marques que hi ha a les columnes del temple?
-Quina funció té el temple actualment?

·         PONT ROMÀ:
-Marca el recorregut que has fet per arribar-hi.
-Fes un dibuix del pont.
-Hi trobeu algun eix de simetria al pont? Si és que si, marqueu-lo en el dibuix.
-Quin nom rep el riu que hi passa?

Durant la sortida podran preguntar a vianants per complementar la informació, com també trobaran docents voltant pel casc antic per si tenen algun problema.
Per tancar l’activitat, es dedicarà una sessió per explicar les vivències (podran explicar les dificultats que han tingut, el què els hi ha agradat més, etc.), fer comparacions entre els diferents grups i finalment fer una reflexió final.

PAPER DEL MESTRE: 
El mestre els explicarà l’activitat i els donarà eines i recursos perquè la puguin portar a la pràctica. Durant la sortida al casc antic la seva tasca principalment serà observadora, i si els alumnes necessiten ajuda els guiarà per tal d’ajudar-los a trobar la resposta.

AVALUACIÓ:
Per fer l’avaluació d’aquesta activitat es tindran en compte els objectius plantejats anteriorment. 



ACTIVITAT 2TREBALLEM ELS SECTORS ECONÒMICS DE VIC

L'objectiu de l'activitat és treballar els diferents sectors econòmics de la ciutat.

DURADA DE L’ACTIVITAT: 3 sessions.

OBJECTIUS DE L’ACTIVITAT:
-Aprendre els conceptes sector primari, secundari i terciari
-Estudiar els sectors econòmics de Vic
-Saber fer un bon ús de les TIC
-Aprendre a extreure la informació més rellevant dels recursos utilitzats
-Potenciar el treball cooperatiu
-Saber fer graelles, percentatges i diagrames de barres i de sectors

MATERIAL
-Ordinadors (Internet, Word i Excel)
-Llibres

DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT:
En primer lloc el mestre els farà una explicació dels tres sectors econòmics –primari, secundari i terciari- i es posaran diferents exemples de cada un.
Després els alumnes hauran de buscar individualment les definicions dels tres sectors, com per exemple les següents:

  1. En el sector primari incloem totes aquelles activitats que estan relacionades amb la ramaderia, l'agricultura, la pesca, la caça i els boscos.
  2. El sector secundari reuneix les activitats extractives o mineres, la producció d'energia i la indústria i la construcció.
  3. El sector terciari, anomenat també de serveis, inclou els transports, les comunicacions, el comerç, les finances, la sanitat, la investigació, el món cultural i artístic, el sistema educatiu, els esports i el lleure, les oficines, tant les privades com les de l'administració pública, alguns serveis personals productors a petita escala i les professions liberals.
És important que entenguin bé les definicions dels conceptes (podran escriure-les amb les seves paraules, per tal que els conceptes quedin clars). A continuació, es posaran en grups de 4-5 persones i faran una recerca a Internet i llibres sobre els sectors econòmics de Vic (quin predomina, percentatge de població que treballa a cada sector, gràfics, etc.)
La pàgina que se’ls proporcionarà per iniciar la tasca és la següent:

Finalment,  s’haurà de fer un treball final amb la següent estructura:
Portada, índex, introducció, definicions de: sector econòmic, sector primari, sector secundari i terciari, els sectors econòmics de Vic (quins predominen, percentatges, etc.)  i finalment, les conclusions.

PAPER DEL MESTRE: 
El mestre els explicarà els diferents conceptes necessaris per realitzar l’activitat, com també el treball que han de realitzar. Durant totes les sessions els ajudarà, si és necessari, quan els alumnes tinguin algun problema.

AVALUACIÓ:
L’activitat s’avaluarà de manera grupal i es valoraran diferents objectius proposats a l’inici de l’activitat. Com que són alumnes de 6è i futurs estudiants de l’ESO, també es valorarà el treball final.  
Del treball final es valorarà:
-Coavaluació dels altres companys de grup 10%
-La bona actitud (ganes d’aprendre i fer la feina ben feta) 40%
-El treball final (ben redactat, .
originalitat, utilització de graelles i gràfics, etc.) 50%



ACTIVITAT 3: ELS MERCATS DE VIC

L'objectiu d'aquesta activitat és que els alumnes coneguin els diferents mercats que fan a Vic i què aporten aquests a la ciutat. Ho faran elaborant un tríptic informatiu que s’exposarà a la classe per grups.

DURADA ACTIVITAT: 3 sessions.

OBJECTIUS DE L’ACTIVITAT:
-Conèixer els mercats.
-Saber seleccionar informació.
-Saber elaborar un tríptic informatiu.
-Treballar en grup.

MATERIAL:
-Ordinador amb internet.

DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT:
Primerament, dividirem la classe en 4 grups. Cada grup tindrà el nom d’un dels mercats (mercat del ram, mercat medieval, mercat de música viva i mercat setmanal) i hauran de buscar informació sobre el mercat que els correspon.

Durant la primera sessió el mestre donarà les pautes de com han d’elaborar el tríptic i les parts que aquest ha de tenir.

      PARTS DEL TRÍPTIC:
Nom del mercat
Època de l’any en que es fa (dates)
Des de quan es fa? Qui l’organitza? I per què?
Quins espais de la ciutat utilitza?
Què hi podem trobar?
Què aporta a la ciutat?
Ha d’estar acompanyat d’imatges i exemples.

La segona sessió, l’aprofitarem per elaborar el tríptic (els alumnes hauran de portar la informació buscada de casa, encara que si cal, podran acabar-la de cercar).

Finalment, a la última sessió per grups exposaran els diferents tríptics. Un cop tots hagin fet les exposicions, el mestre plantejarà un seguit de preguntes en forma de debat perquè tots puguin participar i donar la opinió.
Les preguntes podrien ser:
-Què hi feu quan aneu en aquests mercats?
-Trobeu semblances entre ells?
-Creieu que són bons per la ciutat? Per què?
-Quin us crida més l’atenció?

PAPER DEL MESTRE: 
La funció del mestre és explicar l’activitat i guiar-los perquè la puguin portar a terme. En la última sessió la seva funció serà crear un debat participatiu i organitzat.

AVALUACIÓ:
Per fer l’avaluació d’aquesta activitat es tindran en compte els objectius plantejats anteriorment. 




ACTIVITAT 4: CONEIXEM EL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC DE VIC: DESCOBERTA PER A RASTREJADORS DE LA HISTÒRIA.

Aquesta activitat consisteix en aprendre i entendre la historia a partir de l’observació i la identificació de tots aquells “rastres” o altrament dit, fonts primàries, que habiten a la ciutat de Vic i són deus d’informació per descobrir de l’època de la qual provenen, qui la van construir i perquè. D’aquesta manera, a partir de la descoberta del patrimoni arquitectònic de Vic, podrem saber totes les diferents societats que han intervingut durant la nostra era i que han deixat petja en la seva etapa de vida.

DURADA DE L’ACTIVITAT: 1 sessió (1 matí voltant per Vic) i 1 sessió a la classe.

OBJECTIUS DE L’ACTIVITAT:
-Conèixer la història de Vic.
-Conèixer les diferents civilitzacions.

MATERIAL:
-Mapa

DESENVOLUPAMENT DE L’ACTIVITAT:
Per començar, la mestra organitzarà grups de 6 alumnes, a cada grup li correspon un mapa on hi han assenyalats els diferents punts referencials on s’hi troben els edificis o construccions per conèixer. Els punts de descoberta pels nens i nenes que estan assenyalats al mapa són:
El temple romà, la Catedral de Sant Pere, el Nucli Antic de Vic, el Castell dels Montcada, Les Muralles de Vic i l’Església de la Vila.
Un cop cada grup, sàpiga quin punt li correspon, seguirà un itinerari diferent però passaran pels mateixos indrets.
La seva tasca és la de descobrir en quina època va ser construït l’element històric, per a qui i per a què. Un cop apuntades totes les informacions de la descoberta, els alumnes van al punt de retrobada i tornen a classe. Serà tasca de deures i de fer a casa buscar informació sobre l’època i els seus personatges. Cada grup de 6 es repartirà un punt de referència i, a partir d’ells, els alumnes estiraran el fil de la història fent ús dels mitjans de comunicació i de les noves tecnologies. El pròxim dia a classe, cada grup exposarà davant de la resta companys la seva cerca i així, entre tots, amb el reforç de la mestra, construiran la historia de la ciutat de Vic.

PAPER DE L’EDUCADOR:
El mestre els explicarà en què consisteix l’activitat i en tot moment els guiarà si necessiten ajuda durant la sortida o per buscar la informació corresponent.

AVALUACIÓ:
Per avaluar l’activitat es tindran en compte els objectius plantejats anteriorment a l’inici de l’activitat. 


Fins aquí les 4 activitats que us proposem sobre la ciutat de Vic. Totes elles, com hem dit anteriorment estan pensades perquè les pugin realitzar alumnes de 6è de primària.
Esperem que us hagin agradat!! 

2 comentaris:

  1. Bona tarda bloc de Vic!

    Considerem que les dues activitats són correctes, ja que es defineix molt bé que és el que es pretèn a cadascuna d'elles. El fet que amb les activitats hagin de reflexionar opinem que és molt bo perquè d'aquesta manera integraran molt més allò que aprenguin.

    Pel que fa a l'estètica, s'observa amb molta claredat cada activitat i les diferents parts que la integren.

    Les vostres companyes del bloc de Figueres us animem a seguir així! Bon treball!

    ResponElimina
  2. Hola Vic!!!!!!

    Després de passejar per la vostre pàgina d'activitats podem dir que estàn molt elaborades, ja que permet als alumnes adqiurir cultura sobre la ciutat en la que viuen. Segurament sense aquest estudi dels sectors econòmics només en tindrien una idea general. Però el fet d'aprofundir en el tema, farà que augmenti el seu coneixement. A més ens agradaria ressaltar que l'estructura de les activitats està molt ben pautada, fent referència també a l'actuació que ha de tenir el mestre, ja que molts cops passa per alt.

    Esperm veure les altres dues activitats tant interessants com les acutals.
    Fins aviat,

    Les companyes de Cadaqués!

    ResponElimina